Как да изпратите демото си по имейл на независими лейбъли

 

April 20th, 2022

Ситуацията:

Завършили сте написването, записването, смесването и мастерирането на най-новия си сингъл(и) и сте работили върху записа в продължение на няколко седмици, като сте решили, че това е окончателната версия и сте 100% доволни от продукта си. Решили сте, че вместо да го издавате независимо, искате да го представите като демо за потенциално издаване от някой от любимите ви независими лейбъли.

Въпросът:

Как вие, изпълнителят, едновременно да предадете успешно демото си в правилните ръце и да се отличите от останалите по успешен начин?

В тази публикация ще опишем къде да изпращате демо записите си и как да го направите оптимално, за да увеличите шансовете си. Това ще включва известна информация за това "кой" и "как", както и списък с "какво да правим" и "какво да не правим".

Следващите съвети и трикове са извлечени от редица източници, както и от личния ми опит с A&R за два независими лейбъла, единият от които е известен, а другият е по-нишов. Имайте предвид, че всеки получател на демата ви е различен и ще търси различни неща, но всички биха могли да ви оценят, ако се придържате към тези насоки.

Непоискано срещу лично представяне на демо

Стандартната структура за подаване на демо записи в независимите компании е един определен имейл адрес за непоискани дема и след това специален имейл адрес за един или повече хора, които отговарят за A&R (и за останалия персонал там).

Адресът за непоискани дема ще изглежда така:

demos@recordlabelname.com

Пример: demos@soalivemusicconference.com

А, адресът на A&R вероятно ще изглежда така:

firstname@recordlabelname.com

Пример: ruth@soalivemusicconference.com

Колкото по-популярен е лейбълът, толкова повече дема получават и толкова по-трудно е да се уверите, че вашият запис наистина ще бъде чут. В случай че става въпрос за по-голям инди лейбъл, в идеалния случай ще искате да установите лична връзка с A&R-а на този лейбъл - било то чрез контакти в Linkedin или концерт, ако имате такава възможност. Създаването на мрежи и контакти е отделна наука и в някои среди може дори да ви донесе негативи, ако опитът ви за установяване на контакт се сметне за неавтентичен - винаги има хора, които се опитват да си проправят път по грешните причини (и грешни начини). Ако не можете да установите връзка отвъд пощенската кутия с непоискани дема тогава вашият запис вероятно ще бъде проверен от стажант вместо от някой “сериозен” човек от екипа на лейбъла.

Етикет на имейла:

Независимо дали изпращате демото си до *нежелана* пощенска кутия или до конкретен човек, с когото сте се запознали и който може да очаква демото ви (или поне ще разпознае името ви от положително общуване в реалния свят), важно е да спазвате добрия етикет на електронната поща, за който при демата има ясни критерии.

Първо, ще изброим "Правилата" и " Не правилата" за изпращане на имейл с дема. Тези точки ще ви помогнат да изглеждате професионално, да избегнете да изглеждате неадекватно и най-важното - да изглеждате лесен(а) за работа.

ДА:

Персонализирайте имейл адреса, на който изпращате кандидатурата си: "Уважаеми SoAlive Music Conference..."

Добавете лично отношение, като завършите съобщението с истинското си име (не с името на изпълнителя или вашия псевдоним).

Включете скрит линк към демото в SoundCloud, като за предпочитане е да споменете лейбъла, на когото го изпращате, някъде в заглавието или в списъка с песни - следващият най-добър вариант е Dropbox и се опитайте да не използвате Google Drive, тъй като това често е най-малко предпочитаният вариант.

[Ако се обръщате за пръв път] Направете много кратко въведение и включете някои от последните си успехи в професионалната ви кариера (скорошно шоу, скорошно издаване от лейбъла "x"), но не разказвайте цялата си житейска история - получателят вече трябва да може да улови вашата идентичност във всички ваши социални мрежи.

[Ако не се свързвате за първи път] Пропуснете представянето или оставете леко напомняне за това кой сте.

[Ако сте нов изпълнител без музикална история] Оставете музиката ви да говори, но най-малкото направете всичко възможно, за да създадете някакъв вид последователи в социалните мрежи, SoundCloud и Spotify, които можете да споменете.

Посочете в заглавието на песента в скоби дали демото не е мастерирано или е самостоятелно мастерирано, в противен случай се приема, че демото вече е професионално мастерирано.

Използвайте стандартен език за различните версии на даден микс: (Оригинален микс), (Радиомикс/Стрийминг микс), (Разширен микс)

Бъдете ясни, когато се опитвате да използвате ъгъла "това демо звучи като вашия стил"/"подобно на предишното ви издание ____" и предлагайте конкретни примери, за да убедите слушателя.

[Ако демото Е поискано] Използвайте ежедневен език с получател, с когото вече сте установили връзка в реалния живот.

НЕ:

  • Давайте общо представяне, без да посочвате получателя: "До когото може да се отнася..." (“To whom it may concern…”).

  • Изписвайте грешно името на получателя/лицето и не се обръщайте към грешен получател/лице.

  • Използвайте разхвърляно форматиране, т.е. линкове навсякъде, продължителни изречения (читателят не знае какво гледа).

  • Използвайте непрофесионални съобщения, т.е. емотикони, усмивки и др.

  • Оставяйте само хиперлинк без допълнителна информация в тялото на имейла.

  • Изпращайте един и същ демо имейл до няколко получатели (всеки може да види до кого сте го изпратили).

  • Изпращайте неактивна връзка.

  • Забравяйте да поставите информация за контакт/бутони за социални медии/линк в подписа на имейла си.

  • Включвайте връзка, която изисква разрешение (парола).

  • Изпращайте няколко имейла с отделни дема наведнъж, когато един скрит (private/unlisted) плейлист в един имейл е достатъчен.

  • Изпращайте една и съща частна (private) връзка в SoundCloud на повече от един лейбъл - 55 плейвания на скрит линк оставят лошо впечатление и предполагат, че тон хора вече са чули демото и са го отхвърлили.

  • (Изпратено от iPhone)

Тема на съобщението/имейла

Има един последен компонент, който не съм засегнала: Заглавието на имейла. Ако изпращате в пощенската кутия за нежелани дема, наистина е необходимо само темата да съобщава: 1) кой е изпълнителят, 2) коя е песента или плейлистата и 3) че става въпрос за изпращане на демо версия. Не описвайте песента и не започвайте съобщение в темата/subject line-a.

Опитайте нещо в този формат:

"Име на изпълнителя - заглавие на песента [ДЕМО ПРЕДСТАВЯНЕ]"

‘Artist Name - Song Title [DEMO SUBMISSION]’

Ако става въпрос за плейлист, можете да замените заглавието на песента с плейлиста и да използвате множествено число:

"Име на изпълнителя - списък с демо версии за _______”

С тези формати получателят може лесно да види кой и какво съдържа имейлът. Няма един-единствен правилен начин за написване на тема, но тези предложени формати ще гарантират, че получателят лесно ще намери имейла ви и ще знае какво отваря. Това може да е от голямо значение за лейбъл, който получава по 1000 непоискани дема седмично.

Ето някои примери, които са за да знаете какво ДА НЕ ПИШЕТЕ в заглавието на имейла:

Demo submission

demo

Hello, ______ team! This is ______. (DEMO)

Tech House song Submission

Dark club type beat for _______

I have some new tunes I think you'll enjoy!

Последни мисли

В ретроспекция целият процес на писане на имейл от реда на темата (заглавието на имейла) до края на имейла изглежда прекалено досаден. И в крайна сметка има мениджъри и изпълнители от А-листата, които пренебрегват всички насоки, които споменах, и също успяват.

Но помислете за следното - след безкрайното количество часове прекарани в композиране, аранжиране, записване, добавяне, триене, добавяне обратно, смесване и мастериране, колко имейла изпращате на мечтания лейбъл, за да бъде чута тази песен?

Един.

 
Previous
Previous

Какво е общото между популярните песни от TikTok?

Next
Next

Как да представите следващия си релийз на редакционния екип на Spotify