Какво е общото между популярните песни от TikTok?

 

April 27th, 2022

TikTok продължава да бъде една от водещите социални платформи в света за откриване на изпълнители. Ето едни 4 основни извода за това как да навигирате TikTok като музиканти:

  1. Възможностите за артистите в TikTok са по-големи от всякога през 2022 г.

  2. Всички жанрове и видове музика могат да успеят в TikTok

  3. Обмислете целия си каталог за промотиране в TikTok

  4. TikTok става все по-интегриран с музикалната индустрия

Нека разгледаме по-отблизо най-добрите песни в TikTok през последните няколко месеца - какво е общото между тях и какво можем да научим от това?

Характеристики на viral хитове на TikTok

Намерих сайт, който проследява най-добрите TikTok звуци за седмицата, и съставих свой собствен плейлист от всички песни, които можеха да бъдат намерени в Spotify, като общият им брой възлиза на списък от 60 viral песни.

Снимка на внесените данни (популярността, танцуваемостта и енергията са оценени на 100)

Избрах тези характеристики на песните от 60-те песни: името, албумът, изпълнителят, датата на издаване, дължината, популярността, акустичността, танцуваемостта, енергията, инструменталната сила, жизнеността, силата на звука, говора, темпото и времевата характеристика.

След като имаме ясен поглед върху данните, можем да анализираме някои от основните атрибути на тези песни.

Дата на издаване

Тези песни на TikTok варират навсякъде от 1970 г. ["Love Grows (Where My Rosemary Goes)" на Edison Lighthouse] до песни, издадени едва през последните няколко дни. Средната дата на издаване в този списък всъщност е 2017 г., което ни показва, че не е задължително песните да са нови, за да могат да станат viral.

Всъщност TikTok помогна да се покаже, че старите хитове имат голям потенциал да влязат във втори "жизнен цикъл" à la "Dreams" на Fleetwood Mac. Това е ключова част от разбирането на бума на придобиване на каталози, който започна преди няколко години, и сега изглежда, че всяка седмица в новините от индустрията се появява продажба на наследени каталози за няколко милиона долара.

Дължина

Повечето потребители на TikTok използват само 10-15 секунди от звука на TikTok, но има ли някакви тенденции в продължителността на тези популярни хитове? Данните ни показват, че средната дължина на песента тук е около 3 минути, което е оптимална продължителност, подходяща за радио и стрийминг.

Въпреки това тук има много песни, които са далеч под или над тази средна стойност; "It's All Coming Back to Me Now" на Селин Дион е балада с продължителност над 7 минути! В долната част на класацията има няколко viral песни, които са с продължителност 2 минути или по-малко, като например звучащата под номер 1 в TikTok "Monkeys Spinning Monkeys" на Kevin MacLeod.

Това, което можем да заключим от това, е, че дължината на цялото парче може би не е толкова важна, колкото толкова колко това дали ти се "забива" една мелодия, която се появява в кратките видеоклипове на TikTok-ърите.

Според Оксфордския речник "earworm" е "запомняща се песен или мелодия, която непрекъснато се върти в съзнанието на човека"; това е основна концепция в писането на песни и музикалната индустрия като цяло, а Vox има цяла серия в YouTube, базирана на тази концепция.

"It's All Coming Back to Me Now" на Селин Дион има много разпознаваема мелодия и момент на "earworm", който се използва по идентичен начин в много от видеоклиповете, използващи това звучене, а "Monkeys Spinning Monkeys" е повтаряща се, но запомняща се и забавна фонова мелодия, която действа като фон, без да ограничава посоката, в която може да се развие видеоклипът.

Танцувалност, енергия и темпо

Стереотипното очакване за viral хит на TikTok е, че има танц, свързан с песента, който всички изпълняват. В началото това беше вярно до известна степен, но сега потребителите са открили всякакви уникални и завладяващи ниши, които ги изстрелват към постигане на популярност.

Тази плейлиста показва, че средната песен се класира на около 70% по отношение на танцувалност, 58% по отношение на енергията и около 117 bpm (удари в минута) за темпото, като ниските стойности достигат до 29% танцувалност, 7% енергия и 71 bpm.

Въпреки че тази селекция показва, че средните песни са с умерено високи нива на танцувалност и енергия, някои от viral хитовете в тази плейлиста ни показват, че не е задължително песните да са с висока енергия или готови за хореография, за да постигнат успех в платформата.

И така, какво е общото между тези песни?

След като проверихме атрибутите на тези песни, изглежда, че може да има голяма променливост по отношение на състава на песента, като например ниво на енергия и темпо. Изслушахме този списък, проверихме някои от популярните видеоклипове, използващи тези топ звуци от TikTok, и идентифицирахме два качествени фактора, които могат да помогнат да се обясни кои звуци стават viral.

Два фактора за viral песен:

  1. Момент от звука, който предизвиква вълнение

  2. Възможност звукът да бъде преосмислен

Моментът "earworm" е частта, която се запечатва в главата ни - помислете за репликата "It's only right that you should play the way you feel it" от песента "Dreams" на Fleetwood Mac (появява се за първи път на 32 секунда). Това е прекрасен момент от гледна точка на вокалното изпълнение на Стиви Никс и мигновено разпознаваем откъс от песента.

Viral TikTok with Fleetwood Mac

Второ, може ли песента да бъде отново превърната в контекст? Тоест може ли да бъде предефинирана извън настроението и лирическото пространство, в което е създадена? Мъж на средна възраст с татуировки на главата и сива качулка кара скейтборд по тротоара, като синхронизира песента, докато пие сок от червена боровинка от бутилката; той ни показва не само, че песента е запомняща се, жизнерадостна мелодия, която може да бъде част от саундтрака на ежедневието ни, но и че тази песен е за всички.

Какво можем да научим от това?

Създателите на TikTok имат проницателната способност да превръщат дори най-невероятните песни във viral хитове. Музикантите могат да имат предвид, че плейлистът, използван за анализ тук, е частичен към умерените нива на танцувалност и енергия, но в крайна сметка трябва да се придържате към истинския си артистичен глас, без да се влияете твърде много от това, което може да ви се стори, че ще осигури популярност на вашата песен.

В края на краищата важното е да създавате добра музика.

 
Previous
Previous

Как да промотирате ново музикално произведение във всяка социална мрежа

Next
Next

Как да изпратите демото си по имейл на независими лейбъли