Как да представите следващия си релийз на редакционния екип на Spotify

 

April 15th, 2022

Влизането в един от редакционните плейлисти на Spotify изглежда далечно и недостъпно за повечето изпълнители.

Изглежда, че тези плейлисти са запазени за изпълнители, които са характерни за Billboards топ 100.

В тази статия ще обсъдим как да подготвите редакционната си заявка за Spotify, за да имате възможно най-голям шанс да попаднете в свещения граал на плейлистите.

Къде да изпратите песента си?


За да започнете представянето (или т.н. pitch-ване) на песента, трябва само да влезете в профила си в Spotify For Artists, да отидете в раздела "Музика" и под "Предстоящо" (Upcoming) да изберете "Pitch A Song".

Въпреки че можете да изпратите песента си в Spotify дори седмица преди издаването ѝ, това не се препоръчва и вероятно няма да получите отговор.

Уверете се, че сте изпратили предложението си на редакционния екип на Spotify 28 дни преди пускането в продажба/разпространение.

Ако предложите песента си на Spotify още в началото, ще дадете на редакторите на Spotify най-добрия шанс (и време) да я чуят и да я включат в плейлист.

Имайте предвид, че можете да представите песента си на редакционния екип на Spotify само преди издаването ѝ, така че няма да видите опцията "Pitch A Song", докато вашият музикален дистрибутор не изпрати песента ви на Spotify.

Как да подготвите представянето си по най-добрия начин:

  1. Изберете коя песен искате да представите: Моля, обърнете внимание, че можете да представите само 1 песен на редакционния екип на Spotify в даден момент. Изберете песен, която бихте искали да бъде слушана от милиони хора. (Това също така означава, че не можете да им представите целия си албум).

  2. Потвърдете откъде сте / къде се намирате в момента: Spotify използва тази информация, за да търси музика, създадена от хора от определени части на света.

  3. Добави подробности за песента:
    - Жанрове
    - Поджанрове
    - Музикални култури
    - Настроения
    - Стилове на песента
    - Инструменти в песента ви
    - Вашата песен кавър/ремикс ли е?
    - Как е преизпълнена? (Студио/на живо)
    - Вашата песен инструментална ли е?

    Опишете за какво е вашата песен: Това е вашият шанс да опишете за какво се отнася вашата песен. Не се страхувайте да навлезете дълбоко във вдъхновението зад песента си. Уверете се, че описанието ви е кратко и добре обмислено/събрано. По-трудно ще изпъкнете, ако използвате разтегливи изречения и проявявате лоши умения за форматиране.

    Прегледайте представянето си: Проверете два пъти цялата си информация и се уверете, че всяка информация е подходяща за вас и вашата песен.

Изпращането на песента ви не гарантира място, но ще ви даде най-големи шансове да бъдете включени.

Какво да правите след като сте изпратили кандидатурата си:

След като изпратите предложението си в Spotify, можете просто да седнете и изчакайте песента ви да бъде пусната.

Ако песента ви е избрана да бъде включена в редакционна плейлиста, ще получите имейл директно от екипа на Spotify.

Ако това не се случи, не се притеснявайте, защото песента ви може да бъде открита и добавена в някой от тези плейлисти на по-късна дата. единственият начин обаче да бъдете добавени в някой от тези плейлисти след издаването е да установите присъствието си по някакъв начин, за да привлечете вниманието на редакционния екип на Spotify

 
Previous
Previous

Как да изпратите демото си по имейл на независими лейбъли