Как да промотирате ново музикално произведение във всяка социална мрежа

 

May 31st, 2022

Организирането на ефективен, креативен и привлекателен план за социалните мрежи е само едно от многото неща, с които трябва да се справите, когато планирате издаването на албум, сингъл или видеоклип. Разбираемо е, че може би не виждате смисъл да отделяте време за изготвяне на индивидуални стратегии за всяка различна социална платформа, като всяко ново пускане на съдържание може да ви се стори толкова ангажиращо, колкото и стартирането на мини бизнес.

Първо, лошата новина: популяризирането на релийза в социалните медии не е ситуация, в която всичко е "set-it-and-forget-it". Ако не отделите време, за да съобразите стратегията си с най-добрите практики, алгоритъма и общия глас на дадена мрежа - ангажираността ви ще пострада и времето, което сте прекарали в изграждане на плана си за социалните медии, ще бъде загубено. 

Искате ли добрата новина? По-лесно е, отколкото си мислите. А ние сме тук, за да ви помогнем. 

По-долу са нашите съвети за най-добрите начини да оптимизирате плана си за социалните мрежи около премиерата в TikTok, Instagram, Twitter и Facebook.

TikTok


TikTok е най-бързо разрастващата се социална мрежа и е създала огромна платформа за развитие на изпълнители и автори на песни от всички жанрове, дори за хора, които нямат реално записана музика. Хората проявяват креативност в намирането на нови начини да покажат таланта си, а потребителите на общността на TikTok харесват това. Много.

Дори и да не сте започнали да използвате приложението, не е твърде късно да започнете да публикувате няколко седмици преди премиерата на музиката ви! За щастие, седмицата на релийза е чудесно време да започнете своето пътешествие в TikTok. 

Идеален график

  • Стремете се да публикувате 5-10 видеоклипа седмично, 2 седмици преди пускането на продукцията и 2-3 седмици след това.

  • Проверете графиката на активността на последователите си в анализите, за да откриете най-доброто време за публикуване всеки ден

Идеи за съдържание

  • Една от тенденциите, която в момента завладява общността на музикалните фенове, е изпълнителите да споделят нова песен, която са написали или по която са работили наскоро. Не забравяйте да споделите предисторията на текста, вдъхновението зад песента или да кажете в какво настроение или обстановка трябва да се намират слушателите, за да й се насладят.. 

  • Създайте своя собствена "тенденция" около песента си. Измислете няколко творчески идеи, които смятате, че ще проработят, след което публикувайте видеоклип, в който обяснявате тренда. Насърчавайте хората да го изпробват!

  • Попитайте за идеи относно песента. Например: "Какво според теб трябва да бъде заглавието?" "Коментирайте няколко фрази, които биха били подходящи за втория куплет!"

  • Покажете "Преди и сега" от ранната фаза на кариерата ви до най-новото ви произведение.



Не забравяйте

  • Поддържайте видеоклиповете си с дължина около 30 секунди

  • Свържете социалните си мрежи с профила си

  • Винаги се ангажирайте с коментари, последователи и DMs

Instagram

С пускането на функцията " Reels" Instagram наскоро публикува информация за това как потребителите могат да увеличат engagement-a си, като следват този график за публикуване: 3 reels на седмица, 3 публикации във фийда на седмица, 2-10 story-та на ден.

Въпреки че това може да изглежда прекомерно, Instagram възнаграждава независимите творци и артисти, които следват тази проста формула, с надеждата да развият функцията Reels. Така че, ако планирате да използвате Instagram като част от стратегията си за популяризиране в социалните медии, си струва да се възползвате от тази рядка вътрешна информация за алгоритъма и да опитате препоръчания от Instagram график - преди, по време и след издаването на вашата музика. 

Идеален график

  • Обявете релийза си 1-2 седмици по-рано

  • Постове във feed-a: 1 седмица преди пускането, 5 дни преди пускането, 1 ден преди пускането, 1 ден след пускането (подходящ момент да споделите постиженията си) и 1-2 свързани публикации през следващата седмица

  • Stories: Поне по 1 на ден, 5 дни преди издаването и 1 седмица след издаването

  • Reels: 1-2 преди пускането и 1-2 след пускането

Тъй като това е много съдържание, вероятно ще трябва да се задълбочите малко, за да определите и най-доброто време за публикуване. За постовете и сторитата ще искате да публикувате в дните и часовете, в които последователите ви са най-активни в приложението. За да откриете това, разровете се в анализите си и намерете трите най-добри дни, в които последователите ви са най-активни, след което намерете конкретните часове, в които те са най-ангажирани.

Тъй като Reels има възможност да достигне до хора извън настоящите ви последователи, това може да се окаже малко по-трудно. За щастие, Influencer Marketing Hub наскоро публикува статия с техните предложения за най-доброто време за публикуване в Reels, за да се гарантира, че публикациите ви достигат до възможно най-много потребители. Използвайте това ръководство с най-добрите времена за публикуване, за да планирате предварително:

Понеделник: 6:00, 10:00, 22:00
Вторник: 2:00, 4:00, 9:00
*Сряда: 7:00, 8:00, 23:00
Четвъртък: 9:00, 12:00*, 19:00
Петък: 5 сутринта*, 13:00, 15:00 часа
Събота: 11 ч., 19 ч., 20 ч.
Неделя: 7 ч., 8 ч., 16 ч.

* Според Influencer Marketing Hub времето, отбелязано със *, е било с най-висока степен на ангажираност по време на тяхното проучване.

Идеи за съдържание

  • За разлика от обикновените публикации (постове), Reels могат да бъдат изпратени до много хора, които все още не ви познават. Затова се възползвайте! Съдържанието, което работи тук, е подобно на това, което работи в TikTok - така че можете да проявите креативност и да използвате тази възможност, за да публикувате за музиката, интересите или ежедневните моменти чрез кратко видеосъдържание. 

  • Не разчитайте само на предварително подготвени графики или музикални клипове, които да използвате по време на седмицата на издаване. Не забравяйте да добавите персонализирано съдържание, за да разберете колко развълнувани сте от издаването на музиката си, например: селфи клипове, в които се говори за новата музика, BTS кадри от студиото, анкети с истории и др.

Не забравяйте

  • Въпреки че Reels и TikTok могат да споделят повторно създадено съдържание, не забравяйте, че тази публикация има за цел да насърчи грижата и индивидуалното внимание към всяка мрежа. Така че - уверете се, че ако пренасочвате съдържание, качвате оригиналното видео, когато е възможно. Особено след като Instagram току-що пусна информация, че не желае видеоклипове с воден знак (известни още като reposts от TikTok) да се публикуват в Reels.

  • Заинтересувайте аудиторията си да се ангажира с вас в други социални мрежи и да подкрепи вас и новата ви музика!

  • Инстаграм дава приоритет на ангажираността в реда на запаметяванията, споделянията, коментарите и харесванията. Затова - създавайте съдържание, което ще насърчи тези действия, и използвайте надписи и графики, които дават приоритет на споделянето и коментирането.

  • Прекарайте ~15 минути в общуване с другите в приложението преди и след публикуването.

Twitter

Twitter е чудесна платформа за общуване с аудиторията, без да се налага да се чувствате, че публикувате твърде много. Съдържанието в Twitter се движи бързо (средният туит е с продължителност около 24 минути), така че повечето потребители нямат нищо против, ако туитнете над 20 пъти по време на голямо събитие, особено ако отговаряте на въпроси или просто се свързвате с тези, които ви следват. 

Идеален график

  • Планирайте да публикувате много, особено няколко дни преди и след релийза. Тук е трудно да се прекали, така че стига да можете да измислите нови неща за казване или нови начини да кажете едно и също нещо - използвайте инструмент за планиране.

Идеи за съдържание

  • Започнете обратно броене: След като обявите предстоящото пускане на съдържание, започнете обратно броене до деня на пускането. Това ще създаде шум и ще гарантира, че всички настоящи или нови последователи ще бъдат постоянно подсещани за това кога предстои релийза ви.

  • Създайте хаштаг: Използвайте таг, за да отбелязвате всяка публикация, свързана с вашата нова музика, като се започне от обявяването и се стигне до популяризирането след издаването. Не се впускайте в измисляне на супер хитър таг - достатъчно е да използвате заглавието на песента!

Не забравяйте

  • Уверете се, че биографията ви е актуализирана и просто описва последната актуална информация за вашия проект. 

  • Ангажирайте се с всички подходящи публикации! Ретуитвайте, цитирайте туитове, отговаряйте, харесвайте и разговаряйте с всички, които говорят за предстоящия ви релийз. Използвайте функцията за директни съобщения, за да отговаряте на въпроси и да благодарите на тези, които показват подкрепа. 

  • Помолете приятелите си да се включат. Не се притеснявайте да помолите приятелите си за бърз ретуит или изказване. Има причина "ретуит" да се превърне в универсален термин - той започна в тази платформа и е царят на ангажираността тук.

Facebook

Независимо дали основната ви аудитория живее във Facebook, винаги трябва да се уверите, че актуализирате страницата си във Facebook с всички важни съобщения и предстоящи проекти. Фейсбук е лесен начин хората бързо да ви потърсят и да разберат кой сте като артист, дори ако обикновено сте склонни да се задълбочите и да се ангажирате повече в други платформи на социалните медии. Ако планирате да пуснете голям релийз, ето някои най-добри практики, които трябва да имате предвид:

Идеален график

  • Планирайте да публикувате веднъж на ден през седмицата на релийза.

  • Проверете активността на последователите си в анализите, за да откриете най-доброто време за публикуване за всеки ден.

Идеи за съдържание

  • Използвайте визуални материали: Визуализациите са чудесен начин да пробиете шума в каналите на вашата аудитория. Вместо да публикувате просто статус, опитайте да създадете проста визуална творба с помощта на услуга като Canva, за да привлечете повече внимание към публикацията си.

  • Разкажете историята зад музиката си: Всички обичат добрите истории във Facebook. Споделете пълното вдъхновение зад релийза си, за да създадете лична връзка с аудиторията си.

  • Обявете подарък: Facebook е лесна платформа за провеждане на giveaways. Преди вашето ново издание, създайте публикация, в която обявявате съдържание, което раздавате като награда за тези, които предварително запазят, харесат, коментират, тагнат приятели и споделят. Това не само ще помогне за успеха на вашата музика, но и ще увеличи ангажираността ви за алгоритъма на Facebook!

Не забравяйте

  • Ангажирайте се с коментарите и публикациите в общността - коментирайте, благодарете за споделянията, харесвайте или харесвайте коментари, дори задавайте въпроси. Всеки начин, по който обикновено взаимодействате като човек с други хора, е подходящ!

  • Поддържайте актуално съобщение като прикачена публикация в горната част на страницата си

  • Ако пускате пълен музикален видеоклип в YouTube, допълнително качете видеоклипа във Facebook, вместо да публикувате връзка към YouTube

  • Актуализирайте профилната си снимка и снимката на корицата, биографията и цялата друга подходяща информация на страницата си.

Разбира се, това са само насоки. Ако не можете да направите всичко горепосочено, просто планирайте да направите това, което можете. И още по-важно - правете това, което работи най-добре за вас, вашата марка и вашата аудитория. Вие знаете тези неща най-добре. Просто помнете, че колкото повече време и индивидуално внимание влагате във всяка платформа, толкова повече време и внимание ще получите от нея! 

 
Previous
Previous

Каква е новата платформа за артисти на Spotify - ‘In Focus’?

Next
Next

Какво е общото между популярните песни от TikTok?