Какво са сродни права и защо са важни?

 

December 22nd, 2022

Сродните права - често неразбираем и пренебрегван вид права - стават все по-важни за изпълнителите, продуцентите и звукозаписните компании. Секторът на сродните права е бързо развиваща се област на глобалното управление на правата.

Но какво представляват тези права?

"Сродни права" е терминът за правата за публично изпълнение на звукозапис. Те са подобни на възнагражденията за публично изпълнение на композиция, тъй като се получават, когато песента се излъчва или изпълнява на публично място, но докато те се изплащат на авторите на песни и техните издатели, възнагражденията за сродни права се събират от организациите за сродни права и се изплащат на притежателите на звукозаписи (продуценти) и артистите-изпълнители. Терминът "сродни" се отнася до факта, че тези права са подобни на - или "съседни" на - правата за публично изпълнение на композиции.

Как това се отразява на авторите на песни?

Сродното право засяга авторите на песни само ако те са и изпълнители на звукозаписа. Това означава, че е от решаващо значение да се уверите, че сте признати за цялото си участие - да речем, че сте съавтор, който също така записва една или две клавирни партии? Уверете се, че името ви е записано на тези песни, за да можете да получите възнаграждението си като изпълнител. А ако сте изпълнител, който притежава собствени записи (продуцент на звукозаписа), ще можете да получите тези възнаграждения като продуцент и като изпълнител.

Къде се събират и изплащат сродните права?

В България сродните права се събират и изплащат от ПРОФОН

ПРОФОН е дружество за колективно управление на сродни права в музиката и вече 20 години поддържа партньорство между изпълнителите и продуцентите с всички бизнес ползватели на техните звукозаписи. ПРОФОН администрира правата на произведения от българския и световен репертоар. Това означава, че за да има легален достъп до каквото и да било музика, всеки клуб, фитнес, ресторант, бензиностанция, кафене или хотел, трябва да има сключен договор с ПРОФОН.

Като член на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) и Съвета на дружествата за колективно управление на изпълнителски права (SCAPR) ПРОФОН  получава достъп до най-добрите световни практики в лицензирането на музика. В допълнение към мисията на ПРОФОН за достойно остойностяване на труда на българските изпълнители и продуценти ПРОФОН има договори за взаимно представителство със сродни организации от цял свят. Иначе казано, ако българска песен прозвучи в ефира  на медия във Великобритания, той ще получи възнаграждение за съответната ротация или публичното изпълнение на музика от ПРОФОН.

Дейности

  • Лицензиране на музика;

  • Събиране на възнаграждения;

  • Разпределение на възнагражденията;

  • Изплащане на дължимите суми към правоносителите

Видове използване

Съгласно Закона за авторското право и сродните му права, Профон сключва договори за следните основни видове използване на музика.

  • Публично изпълнение: излъчване на музика в обекти като хотел, ресторант, бар, заведение, магазин, търговски център, такси и др.

  • Медии: радио и телевизионно излъчване, излъчване на музика в интернет (уебкастинг); аудиовизуални медийни услуги по заявка (on demand).

  • Препредаване: чрез кабел, сателит, IPTV и др.

Регистрация на репертоар

Регистрацията на репертоара от ваша страна е от изключителна важност за осъществяване на процеса на проследяване на неговото използване и гарантира справедливото и навременно разпределяне на приходите, които той генерира. Регистрираният в базата данни репертоар се изпраща към международните бази данни и много бързо става разпознаваем извън територията на нашата държава.

За да регистрирате репертоара си, използвайте приложението my.prophon или попълнете формата за регистрация по-долу и изпратете в офиса на ПРОФОН или на имейл razpredelenie@prophon.org.

Заявяване на членство

За да станете член в качеството си на артист-изпълнител, трябва формално да кандидатствате, като представите в офиса на ПРОФОН:

  • заявление по образец, в което посочвате в какво качество желаете да станете член;

  • подписан от Ваша страна Договор за членство, с който се определя териториалния обхват и видовете права, които ни възлагате да управляваме от Ваше име;

  • декларация за зашита на личните данни;

  • да имате публикувано минимум едно произведение, звукозапис и/или запис на аудио-визуално произведение.

Кандидатурите се разглеждат от Управителния съвет на ПРОФОН на заседания три пъти годишно

В много държави има местни организации, които събират сродни права за своите региони, и ви препоръчваме да се регистрирате на местно ниво или при международен администратор на сродни права, за да сте сигурни, че събирате всички възможни средства. Няколко примера за такива организации включват:

 
Previous
Previous

SAMC interview with Jeremy Sirota

Next
Next

5 причини да популяризирате по-старите си песни, и как да го направите