Какво е Sync и защо е важно?

 

August 21th, 2022

Спомняте ли си кога за последен път гледахте филм и се развълнувахте от сцена с подходящ саундтрак? Чудили ли сте се някога дали вашата музика може да бъде част от саундтрака на онзи летен блокбъстър или на новия сериал на Netflix? Да? Добре, нека поговорим за синхронизациите.

Какво е синхронизация?

Синхронизацията (или синхронизирането) е процес, при който песните се комбинират с движещи се изображения - филми, телевизионни сериали, реклами, видеоигри, трейлъри и др. Сделките за синхронизация обикновено се договарят между музикален издател и потенциален клиент, който обикновено е музикален супервайзър или филмов продуцент.

Музикалните супервайзъри са хората, които отговарят за намирането на музика, която може да се използва в даден проект. Така че задачата на музикалния издател е да представи вашата музика на съответните музикални ръководители и да им предостави лиценз за синхронизация, ако решат да използват вашата музика.

За да започне процесът на синхронизация, музиката трябва да бъде представена на музикалните супервайзери. Имайте предвид, че музикалните супервайзери може да не се наемат от всяка една компания за кино; някои компании предпочитат да използват някой от своите служители за ръководител на музикалния екип за даден проект. Това важи с особена сила за компаниите за видеоигри, тъй като много от тях наемат свои собствени звукови дизайнери или композитори.

От решаващо значение е на супервайзерите да бъде предлагана само подходяща музика, тъй като това ще ви даде по-голям шанс за успех. Това допринася и за добри работни взаимоотношения с музикалния консултант.

Съществуват много видове визуални платформи, които се възползват от сделките за синхронизация; ето кратък списък, който да ви даде представа:

  • Филми

  • Телевизионни сериали

  • Документални филми

  • Видеоигри

  • Трейлъри

  • Реклами

Защо е важна синхронизацията?

Една от най-важните причини, поради които синхронизацията е от решаващо значение за композитора/автора/артиста, са приходите. Цифровата епоха направи генерирането на приходи за музикантите сравнително трудно.

Помните ли, когато Тейлър Суифт изтегли всичките си песни от Spotify? Причината за действията ѝ беше, че според нея "за стойностните неща трябва да се плаща". Но реално погледнато, нейното решение в крайна сметка щеше да помогне за увеличаване на продажбите на албуми. За никого не е тайна, че продажбите на физически компактдискове на пазара непрекъснато намаляват.

При това сделките за синхронизация често могат да донесат повече печалби, отколкото продажбите на физическа музика, особено ако песента се използва повторно в множество платформи. И така, всеки път, когато дадена песен се възпроизвежда на какъвто и да е визуален носител, на първоначалния собственик на музиката се плаща такса, известна като royalties (авторски права). Например всеки път, когато ваша песен се използва като рекламен джингъл, ще ви се плаща когато рекламата се излъчва с вашата музика.

Включването на вашата музика във филми или телевизионни сериали е един от начините да помогнете за създаването на по-голяма популярност за нов материал, особено ако сте дебютант на музикалната сцена. Мислете за това като за стъпало към получаване на широко признание и разширяване на базата от фенове на местно и международно ниво. Възможно е да не бъдете възнаградени веднага, но сделките за синхронизация подпомагат перспективите ви като правят музиката ви достъпна и разпознаваема.

В обобщение, работата с музикален издател ще увеличи значително шансовете ви да синхронизирате музиката си.

 
Previous
Previous

5 причини да популяризирате по-старите си песни, и как да го направите

Next
Next

Каква е новата платформа за артисти на Spotify - ‘In Focus’?